Szegedi fűszerpaprika-őrlemény /
Szegedi paprika

ISMERTETŐ

Kezdetben, mint dísz és gyógynövény vált kedveltté, később lett a magyar konyha meghatározó fűszere. Az őrlemény jellemző ízét, aromáját és színét a Szegedi tájkörzetben nemesített és termelt fűszerpaprika növény édes és csípős fajtáinak, valamint az alapanyag feldolgozása során, a tájkörzet fűszerpaprika feldolgozási hagyományait és sajátosságait alkalmazó technológia és minőségbiztosítási rendszereknek és a földrajzi környezet sajátosságainak köszönheti.
Az édes „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” íze jellemzően édeskés, a beérett és megsütött sütőtökre, friss kertészeti növényekre emlékeztető, hosszan tartó lágy, kellemes fűszeres aromahatású, csípősségmentes. A csípős fűszerpaprika fajtákból előállított csípős őrleménynél leírt érzékszervi tulajdonságokon kívül domináns csípős ízzel rendelkezik.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A tájkörzetben lévő három folyó (Tisza, Maros, Körös) sajátos üledékén kialakult talajok teszik lehetővé a helyben nemesített fűszerpaprika fajták termesztését. A Szegedi tájkörzetben, ahol a napsütéses órák száma 2000 körül van, a fűszerpaprika sohasem tud úgy beérni, mint a sok napfényt élvező országokban. A paprikabogyónak így szedéskor mindig marad cukortartalma, ami az őrlemény jellemzően édeskés ízét okozza.

Települések: Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Battonya, Békéssámson, Bordány, Csanádalberti, Csanádapáca, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Csikóspuszta, Csólyospálos, Csongrád, Csorvás, Derekegyháza, Deszk, Dóc, Domaszék, Dombegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Gábortelep, Gádoros, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kardoskút, Kaszaper, Királyhegyes, Kisdombegyház, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kunágota, Kútvölgy, Kübekháza, Magyarbánhegyes, Magyarcsanád, Magyardombegyház, Magyartés, Makó, Maroslele, Mártély, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Mindszent, Mórahalom, Nagybánhegyes, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Nagyszénás, Óföldeák, Ópusztaszer, Orosháza, Öttömös, Pitvaros, Pusztaföldvár Pusztaszer, Rákos, Röszke, Rúzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Székkutas, Szentes, Tiszasziget, Tompahát, Tótkomlós, Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Végegyháza, Zákányszék, Zsombó

FŐBB ZÖLDSÉG FAJTÁK

Bíbor, Bolero, Délibáb, Fesztivál, Folklor, Kárminvörös, Mihályteleki, Napfény, Remény, Rubinvörös, Sláger, Szegedi F-03 (csípős), Szegedi nem csípős 57-13, Szegedi 178 (csípős), Szegedi 179 (csípős), Szegedi 20, Szegedi 80, Viktória, Zuhatag

TERMÉKLEÍRÁS

A Szegedi fűszerpaprika-őrlemény eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

 

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény /
Szegedi paprika