Szegedi szalámi /
Szegedi téliszalámi

ISMERTETŐ

A „Szegedi szalámi” vagy „Szegedi téliszalámi” 2–4 mm szemcsenagyságúra aprított és egyenletesen elkevert sertéshús és sertés szalonnaszemcsékből álló, sózott és fűszerezett (fehér bors, szegfűbors, csemegepaprika őrlemény), természetes, vagy természetazonos vízgőzáteresztő műbélbe töltött húskészítmény, amelynek felülete a bükkfa hasábokkal történő füstölést és szárításos érlelést követően szürkésfehér nemespenész bevonatot kap. A gyártáshoz a sertésvágási folyamat során kitermelődött, megfelelően megmunkált, lehúzott, fej és lábak nélküli hasított félsertéseket használnak fel.

AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET JELLEMZÉSE

A Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi előállítása már több mint 130 éve történik Szegeden, ahol az egyetlen, máig meglévő előállító változatlan helyi módszereket alkalmaz. A Szeged közeli alföldi, dél-magyarországi megyék (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar megyék) természeti adottságai és éghajlati viszonyai kiváló tenyésztési körülményeket biztosítanak a szalámisertések tartásához. Ez – a Tisza folyó közelsége teremtette – mikro-klíma biztosítja a hasonló termékekhez képest eltérő jellegzetességekkel bíró téliszalámi gyártását. A Tisza közelségének, azaz a széles vízfelület folyamatos párolgásából adódó magasabb relatív páratartalomnak köszönhetően alakult ki az a jellegzetes „házi penészflóra”, amely a Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi tulajdonságait alapjaiban meghatározza.

Az előállításhoz Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Baranya megyékben tenyésztett és ezen megyékben levágott szalámi félsertés használható fel.

TERMÉKLEÍRÁS

A Szegedi szalámi / Szegedi téliszalámi eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Szegedi szalámi /
Szegedi téliszalámi