Szegedi tükörponty

ISMERTETŐ

A „Szegedi tükörponty” húsa vöröses színű, omlós, mellékíztől mentes, ízletes, friss illatú, magas fehérjetartalmú (19% feletti) és alacsony zsírtartalmú (10% alatti). Színe zöldesbarna, a hasi oldalon sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös.
Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a tartási körülményeknek (szikes földterületen kialakított halastavak, takarmányozás) köszönhetőek.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Magyarország déli határánál fekvő Szeged városától északra található Fehértó évszázadok alatt alakult ki, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéje, amely a szikes talajon – belvizek idején – telt meg vízzel és alakult tóvá. A Fehértói körtöltéses halastórendszer építése 1932-ban kezdődött és 1960-ban fejeződött be. Az Új halastó kivitelezését 1982-ben helyezték üzembe. Ezzel együtt jött létre a halgazdaság több mint 2000 ha területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszere, amely egy tagban, egy vízellátó rendszerben helyezkedik el. A területnek sajátos mikroklímája van. A hatalmas víztömeg a kisebb meteorológiai hatásokat tompítja. A nagy frontokkal beáramló hideg levegő és az erős hullámzás egyetlen nap alatt képes 4-5˚C -kal lehűteni a halastavak vizét. Évente átlagosan 32 olyan napra lehet számítani, amikor a hőmérséklet 30˚C fölé emelkedik, és 89 az olyan nyári napok száma, amikor eléri a 25˚C-t, míg a napfényes órák mennyisége meghaladja a 2100 órát. Az időjárás kedvező hatása, hogy március közepéig elvégezhető a halak kihelyezése, korai takarmányozás kezdhető, hosszú az ősz és gyakran télen is felolvad a halastavak jege.

Az M-5 főút és Sándorfalvai Irma majori út között a Szeged város M-43-as úttól északra eső közigazgatási területe, továbbá Sándorfalva város külterülete; az Algyői-főcsatorna 1+120 és a 11+120 szelvényének jobb és bal partja melletti területeken elhelyezkedő, mind a 141 tóegységből álló, körtöltéses tórendszer.

TERMÉKLEÍRÁS

A Szegedi tükörponty földrajzi jelzés termékleírása itt található.

 

Szegedi tükörponty