Szentesi paprika

ISMERTETŐ

A „Szentesi paprika” főbb fogyasztási-élvezeti értékei és jellemzői, hogy rendkívül zamatos, fűszeres, édes, illetve csípős íz; az intenzív paprikaillat, illetve őrölt fűszerpaprikára emlékeztető illat; a vékony héj. A bogyók húsvastagsága 3–7 mm, ami a döntően friss fogyasztás során is lehetővé teszi az íz- és zamatanyagok élvezetes feltáródását.
A fehér „Szentesi paprika”: éretten sikamlós tapintású, bőre kisimult, csúszós, roppanva törik. A hegyes erős héja fényes, sima vagy enyhén hullámos; formája hegyes, hosszú. A kápia csoportba tartozó paprika alakja kúpos, kissé lapított; húsának állaga tömör. A paradicsomalakú paprika alakja igen jellegzetes: lapított gömb; héja a húsvastagság ellenére is igen vékony, színe szedésre éretten mélypiros.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A Szentesi tájtermesztési körzetben elsősorban a kontinentális éghajlati jellegzetességek uralkodnak. A napfénytartam egyenletesen oszlik meg a térség területén. A napsütéses órák évi középértéke 2050 óra. A termőterület az évi középhőmérséklet alakulását figyelembe véve az ország legmelegebb területei közé tartozik. Az évi középhőmérséklet +10-11°C, a tenyészidőszak hőösszege pedig 3200-3300°C, ami a melegigényes paprikatermesztés szempontjából igen kedvező. A „Szentesi paprika” termesztése során a termés beltartalmi értékét kialakító éghajlati tényezők közül egyrészt a fény és a napsütéses órák száma, másrészt a hőmérséklet és a besugárzott hőösszeg a meghatározó.

Települések: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár, Szentes

TERMÉKLEÍRÁS

A Szentesi paprika földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Szentesi paprika