Szilvásváradi pisztráng

ISMERTETŐ

A „Szilvásváradi pisztráng” a Salmo trutta morpha fario fajhoz (sebes pisztráng), a lazacfélék (Salmonidae) családjához tartozik. A háta felülről nézve szürkészöld, oldala aranysárga színű, sötét és jellegzetes élénkpiros udvaros pöttyökkel. Húsa jellegzetesen feszes, világos, enyhén rózsaszínű, íze nem markáns, iszapos mellékíztől mentes.
A „Szilvásváradi pisztráng” a többi hasonló halfaj húsának ízétől különbözik, illetve textúrája eltérő keményebb a máshol tenyésztett pisztrángokhoz képest.

A Szilvásváradi pisztrángot a Bükki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Szalajka-völgyben kialakított pisztrángtenyésztő medencékben szaporítják és nevelik, amelyek vizét a közvetlen közelben eredő, hideg vizű karsztforrások biztosítják. A tenyészmedencék alacsony hőmérsékletű vizének köszönhetően a pisztrángok étvágya kisebb, lassabban növekszenek, ettől lesz a pisztránghús az átlagosnál keményebb, tömörebb és zsírszegényebb. Az erdőkben fakadó források által biztosított folyamatos friss vízutánpótlás pedig megakadályozza az iszap mellékíz kialakulását.

A Szilvásváradi pisztráng húsának sajátos minőségi jellemzői a természeti adottságoknak és a több generáció által összegyűjtött pisztrángnevelési tapasztalatoknak köszönhetők.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A „Szilvásváradi pisztrángnak” és a tenyészetnek helyet adó Szalajka-völgy 350-400 m magasan a Bükk-hegységben fekvő szurdokvölgy, ebben helyezkednek el a Szalajka- és Szikla-karsztforrások. A Szalajka-völgyben folyó Szalajka-patakból kivett vízre alapozva pisztrángtenyésztő medencéket alakítottak ki, ezek vízellátását a Szalajka-patak vize biztosítja. A források vize, a 800 m magason fekvő Bükk-fennsíkon lehullott és a karsztrendszeren át megérkezve többszörösen, természetesen megszűrt kivételesen tiszta és jó minőségű állapotban bukkan elő és táplálja a tenyésztavakat, a források vize hőmérséklete egész évben 11-12 fokos.

Szilvásvárad közigazgatási határain belül.

TERMÉKLEÍRÁS

A Szilvásváradi pisztráng termékleírása itt található.

Szilvásváradi pisztráng