Szilvásváradi pisztráng*

ISMERTETŐ

A lazacfélék családjához tartozik. A háta felülről nézve szürkészöld, oldala aranysárga színű, sötét és jellegzetes élénkpiros udvaros pöttyökkel. Húsa feszes, világos, enyhén rózsaszínű, zamata szakszerű feldolgozással egyöntetű, vegyszer és adalékmentes.
A „Szilvásváradi pisztráng” a többi hasonló halfaj húsának ízétől különbözik, mellékízektől teljesen mentes, kiegyenlített, egységes ízharmóniát nyújt. Ez azért lehet, mert a „Szilvásváradi pisztráng” élőhelye, a Szalajka-patak táplálta pisztrángnevelő tavak, víztisztasága és -minősége egyedülállóan kiváló.
A sebes pisztráng Szilvásváradon jelenleg megtalálható állománya legalább a Szalajka-völgyi halászat 1834-ben való első említése óta érintetlen, genetikailag ugyanaz ma is, mint egykor volt. Az idők folyamán sem horgászati, sem halgazdálkodási céllal nincs róla tudomás, hogy idegen területről bekerült volna. Ez a tenyészállomány és a sebes pisztráng állomány mai legnagyobb értéke.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A „Szilvásváradi pisztrángnak” és a tenyészetnek helyet adó Szalajka-völgy 350-400 m magasan fekvő szurdokvölgy. Az évi átlagos csapadék mennyisége 660 mm, az évi hőmérsékleti átlag 8 °C. A „Szilvásváradi pisztrángoknak” a Szalajka-forrás és a Szikla-forrás ad egész évben állandó 11-12 °C-os ivóvíz tisztaságú karsztvizet. A források és a tenyésztavak között sem lakott terület, sem szennyező objektum nincs. A terület teljes egészében a Bükki Nemzeti Park része.

Szilvásvárad közigazgatási határain belül.

TERMÉKLEÍRÁS

A Szilvásváradi pisztráng termékleírása itt található.

*átmeneti nemzeti oltalom

Szilvásváradi pisztráng*