Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

ISMERTETŐ

„Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye” a Szomolya és környékén megtalálható Szomolyai fekete (Prunus avium L.) tájfajta friss fogyasztású gyümölcsét, a friss étkezési cseresznyét, valamint az ipari feldolgozásra szánt cseresznyét jelöli. Különleges egyedi jellemzőinek kialakulásában a szakértelem mellett a mikroklíma, valamint a térségre jellemző talajadottságok a meghatározók. A „Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye” június második dekádjában érik, melynek betakarítása kézi erővel történik. A gyümölcs jellegzetes szív alakkal; intenzív, sötétvörös, szinte fekete színanyaggal; magas szárazanyag-tartalommal rendelkezik. Íze mézédes; sajátos, aromás zamata révén a legízletesebb cseresznyék közé sorolható.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A térség enyhén lúgos, utóvulkáni eredetű andezit és riolittufával kevert talajai teszik lehetővé az ősi tájfajta egyedi jellemzőinek kiteljesedését. A terület lefolyása jó, árvíz a patak elöntése miatt kevéssé jellemző. A Szomolyán és környékén található talajok enyhén savanyúak. A mikroklimatikus, illetve talajtani tényezők együttesen kedveztek a Szomolyai fekete mint spontán termő növény kialakulásának és elterjedésének.

Települések: Bogács, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya, Tard, Tibolddaróc

FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁK

Meg kell különböztetnünk egymástól az eredeti, ősi tájfajtákat (Rövidszárú fekete, Mézédes fekete) és az Érdi Gyümölcskutató Intézet által szelekciós nemesítéssel létrehozott, ma a gyümölcsfaiskolai lerakatokban és gyümölcsfaiskolákban is beszerezhető Szomolyai fekete fajtát.

TERMÉKLEÍRÁS

A Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

 

 

 

Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye