Szőregi rózsatő

ISMERTETŐ

A „Szőregi rózsatő” különleges minősége egyrészt a termelés több mint száz éves múltra visszatekintő hagyományaiban, másrészt a földrajzi terület kiváló éghajlati és geológiai adottságaiban rejlik. Az értékesítésre kerülő szabadgyökerű nemes rózsatő egy alanyból és a rászemzett nemes fajtából áll. Alanyként a következő fajták használatosak: Laxa, Polmeriana, Schmid’s Ideal, Inermis, Multiflora, Superbe. Az alanyoknak a következő jellemzőkkel kell rendelkezniük: akár – 30 °C-ot is elviselnek károsodás nélkül; betegségekkel szemben ellenállóbbak; szárazság- és nedvességtűrők; jó növekedési erélyűek; mésztűrők; könnyen szaporíthatók.
A szőregi rózsakultúrát nem csak hazánkban ismerik, de országhatáron kívül is sok dicsőséget szerzett. Ezeken a területeken 4-5 millió rózsát termelnek évenként, melyből 3-4 millió tő exportálásra kerül.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A „Szőregi rózsatő” előállítása a Tisza és a Maros folyók találkozásánál, azok néhai árterén a Szőreg és környéki területeken zajlik, amely az ország egyetlen nagy rózsatőtermesztő tájkörzete. A termesztés hagyományai mellett a kiváló környezeti feltételek kötik a rózsatövet Szőreghez. Jó minőségű, ellenálló és erős rózsatövek előállításához három környezeti feltétel szükséges: jó minőségű, tápanyagban gazdag talaj, megfelelő vízellátottság és kellő mennyiségű napsütés, amelynek megfelelő adottságokkal rendelkezik ez a terület.

Települések: Algyő, Deszk, Kübekháza, Szeged-Gyálarét, Szeged-Mihálytelek, Szeged-Szőreg, Tiszasziget, Újszentiván

TERMÉKLEÍRÁS

A Szőregi rózsatő földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

 

Szőregi rózsatő