Termelői Közösségek Napja

Rendkívül fontos a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme, különösen, ha termékekben testesül meg – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára 2017. december 7-én Budapesten.

Kép letöltése

 Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Nagy István a Termelői közösségek napja rendezvényen kiemelte: a egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok, például a makói vöröshagyma, a gyulai kolbász, a törkölypálinka, az izsáki arany sárfehér olyan értékek hordozói, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára át is kell adni. Ezért kell ezeket védeni – tette hozzá.

Kép letöltése

 Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a konferencián az MTI-nek elmondta, ezt a védelmet szolgája a minisztérium Eredetvédelmi programja.

Kiemelte: az eredetvédelem adta lehetőségek jobb kihasználása azért fontos a gazdálkodók számára, mert így védhetők meg az adott térségre leginkább jellemző hagyományos értékek. A földrajzi árujelzők alkalmazásával azokat a termékeket lehet megóvni, amelyek szignifikánsan hordozzák egy vidék több generáció által elismert egyedi értékeit – a helyi tudást és hagyományt -, mint például a szatmári szilvapálinka – fejtette ki.

Kép letöltése

 Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Elmondta, jelenleg Magyarországon már több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt vagy van folyamatban az oltalmi eljárása. Ezek egy része még nem kapta meg az elismerést de közel áll hozzá – jegyezte meg a helyettes államtitkár. Hozzátette: a földrajzi árujelzők nem védjegyek, mivel kollektív jogosultságot testesítenek meg, ugyanakkor – ha a termelői közösség jól alkalmazza őket – jelentősen segíthetik a piaci értékesítést.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Termelői Közösségek Napja