Tihany

Balaton borrégió
fotó: MTÜ

BORSTÍLUS

Vörösborok és rozék készülnek a terület szőlőiből. Ezek friss és ásványos borok, a legjobb vörösborokban a fajta melletti gyümölcsösséget kiváló arányok, lendületes savak, elegáns és harmonikus tannin, selymes textúra és akár kevés herbás, fűszeres jegyek is kiegészíthetik.

TERMŐHELY

A Tihanyi-félsziget a Balaton vidékének általános jellemzői mellet egyedi mikroklímával és termőhellyel rendelkezik. A Balaton vizének és belső tavának moderáló, kiegyenlítő, napfényt visszaverő hatása nagyobb meleget és kiegyenlítettséget biztosít, ami ideális környezet a vörösbor számára. A félsziget jellege a termőhelyet is szigetszerűen elválasztotta a Balaton partján végignyúló termőhely karakterektől. A Nyereg-hegy, a Csúcs-hegy és az Apáti-hegy körbeöleli a vörösbor számára körbekerített, a belső tó körül futó szőlő termőhelyeket.

 Tihany

TALAJ

A Tihanyi hegység 7 millió éves ősvulkán, amely talaja ásványi anyagokban rendkívül gazdag tufa kőzeten alakult ki, és a vörösbor szerkezetét, érlelhetőségét biztosítja.

KLÍMA

A vegetációs időszakban lehulló csapadéknak, valamint a tihanyi termőtalaj víztartó képességének köszönhetően a meleg nyári napokban is megfelelő a szőlő vízellátása.

SZŐLŐFAJTÁK

cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, portugieser (kékoportó), merlot, pinot noir, Zweigelt, syrah

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 49,4 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Tihany eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Tihany