Tokaj

Tokaji borrégió
Kép forrása: MTÜ

 

 

BORSTÍLUS

Amilyen változatos a talaj szerkezete a vidéknek, olyan sokszínű, de ugyanakkor letisztult a borvidék boraiknak stílusa. Valamennyi borra igaz a magas savak mellett fellelhető ásványos jelleg. Fajtáktól és dűlőktől függően változik a borok beltartalma, minősége, összetettsége. Tokaji borkülönlegességek alatt fontos kiemelni a máslást, fordítást, szamorodnit (száraz és édes változatban), aszút és eszenciát. Valamennyi borkülönlegességben fontos szerepet játszik a nemes penész (botrytisz). Míg a száraz szamorodninál akár élesztős, diós, sós jegyek is megjelennek a sima textúra és emelkedett savak, telt test mellett, mindig a harmónia és az egyensúly vezeti a bort. Édes szamorodni esetében a teltség, ízgazdagság, finom cseres textúra mellett komplex érett gyümölcsösség a meghatározó. Aszú borokban tökéletes a harmónia a természetes édesség, frissesség és a közepes és közepesnél alacsonyabb alkohol között. Komplexitása, lecsengése magával ragadó.  Aszalt gyümölcsök mellett, érlelésből származó fűszeressége és olajos textúrája, sokrétűsége tünteti ki az egyéb nemes édesborok világából. Az eszencia alacsony alkohol-, magas savtartalommal és rendkívül magas természetes édességgel tűnik ki, komplexitása, mélysége és szinte meg nem szűnő lecsengése a legritkább és leghosszabban eltartható borok közé emeli a világban.

TERMŐHELY

A Tokaji borvidék egyedülálló borászati adottságait és több száz éves kultúrateremtő képességét, értékét 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottság világörökségi címmel ismerte el, különleges, egyedülálló természeti, történelmi és humán erőforrásoknak köszönhetően. A térség klímáját, mikro- és mezoklímáját, jelentősen alakítják a térséget érintő folyók (Bodrog, Tisza), illetve az ezek nyomán kialakuló vizes, mocsaras területek; a mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása. Az itt található termőterületeknek, dűlőknek rendkívül színes, jelentős mértékben vulkanikus eredetű kőzet és talaj összetétele van. A borkészítési, tárolási és érlelési technológia világon egyedülálló gyakorlata (pl. aszúkészítés, kisfahordós borérlelés) figyelhető meg itt.

Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu t
 

TALAJ

A tokaji borkülönlegességek és borok minőségében fontos tényezőnek számít az alapkőzet és a talaj hatása is. A Zempléni-hegység vulkáni kőzetének, és a fedő tufák sokféleségének eredménye ez a geológiailag rendkívül változatos termőhely. Néhol száz méteren belül akár háromféle tufa morzsalék is megtalálható. A Tokaji borvidék leghíresebb történelmi dűlői általában magasabban fekszenek, tufamorzsalékot, egyéb kőtörmeléket is tartalmaznak. Itt a talajok az ásványok mállása révén még gazdagabbak káliumban, magnéziumban.

 

KLÍMA

Tokaj a világon egyedülálló klímával rendelkezik, ami kimondottan kedvez a nemes penész (botrytis cinerea) képződésnek. Ennek révén a XVI. századra visszanyúló hagyománya van a természetes, nemes édes borok, valamint a magas minőségű száraz fehérborok készítésének. A mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása, amiben meghatározó a borvidék domborzata, klimatikusan védett elhelyezkedése a Zempléni-hegység déli, délkeleti szegélyén.

Csapadék mennyisége átlagosan: 640 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C

SZŐLŐFAJTÁK

furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar

 

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 5252,7 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Tokaj eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

 

Tokaj