Tolna

Pannon borrégió

BORSTÍLUS

Fehérboraiban – szinte – soha nem dominál a fahordó használta, frissesség és gyümölcsösségről tesznek tanúbizonyságot. Fontos fajta a zöldveltelíni. Hasonló üde gyümölcsösségről számolnak be a rozék is, míg a vörösboroknál könnyedség, visszafogott csersavtartalom jelentkezik a gyümölcsösség, visszafogott fűszeresség mellett.

TERMŐHELY

A Tolnai borvidék Magyarország déli részén, nagyobb részben Tolna megyében, kisebb részben Baranya és Fejér megyékben található. A Tolnai borvidék nagyobb dombhátakból és lankás völgyekből áll. A dombok magassága a 150-200 métert is eléri. A tolnai szőlők többnyire enyhe lejtésű, kedvező, délies kitettségű, védett domboldalakon, lankákon létesültek. A dombokat magas mésztartalmú lösz fedi, ami a barna erdőtalajokkal keveredhet, így a löszréteg vastagsága például Hőgyésznél eléri a 70 métert is. A XVIII. században a megyébe települt németek fejlesztették tovább a helyi borkultúrát, 1998 óta pedig az önálló borvidéki státuszt is élvezi.

Aparhant, Bátaapáti, Bikács, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Bölcske, Cikó, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Dúzs, Fácánkert, Felsőnyék, Fürged, Grábóc, Gyönk, Györe, Györköny, Hidas, Hőgyész, Igar, Iregszemcse, Izmény, Kisdorog, Kismányok, Kisszékely, Kisvejke, Kölesd, Lengyel, Lajoskomárom, Madocsa, Magyarkeszi, Mezőkomárom, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, Nagydorog, Nagyszékely, Nagymányok, Nagyszokoly, Németkér, Ozora, Paks, Pálfa, Pári, Pincehely, Regöly, Sárszentlőrinc, Simontornya, Szabadhidvég, Tamási, Tengelic, Tevel, Tolna, Tolnanémedi, Váralja, Závod

TALAJ

Leggyakoribb talajforma a lösz, kisebb részben agyagbemosódások, homok, barna erdőtalaj és mészképződmények is előfordulnak. A Tolnai-dombsághoz és Külső-Somogyhoz tartozó szőlőterületek uralkodó talajtípusai a barnaföldek (Ramann-féle barna erdőtalajok), az agyagbemosódásos barna erdőtalajok, de előfordulnak szőlőültetvények mészlepedékes csernozjom talajokon is.

KLÍMA

A Tolnai borvidék éghajlatát a kontinentális és a mediterrán hatás határozza meg, aminek következtében a napsütéses órák száma is magasabb az országos átlagnál. Az évi csapadékmennyiség és annak viszonylagos egyenletes eloszlása, valamint a viszonylag jó víztartóképességgel rendelkező talajok egyaránt hozzájárulnak a vegetációs időszakban a szőlő megfelelő vízellátásához. Klímáját tekintve mérsékelt és kiegyenlített, az uralkodó széljárás északnyugati.

Csapadék mennyisége átlagosan: 590 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,8  °C

SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, chardonnay, Zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, Cserszegi fűszeres, olasz rizling

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 2087,3 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Tolna eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Tolna