Törkölypálinka

KARAKTER

A Törkölypálinka készítéséhez törkölyt használjuk, mely a must elválasztása után a présben maradó részek összessége: a szőlőhéj, a magok, gyümölcshús és – kíméletes préselés esetén – némi must. A törkölyből készült pálinka tömörebb szerkezetű, erőteljesebb illat- és ízhatású pálinkát ad mint a szőlőből készült. A gyümölcs jellemző fajtajegyei itt is meg kell mutatkozzanak, de a héjnak és magoknak köszönhetően olajosabb, mazsolás, fanyar jegyekkel egészülnek ki. Az erőteljesebb struktúra általában hosszabb érési idővel és komolyabb potenciállal jár, a legtöbb törkölypálinka – főleg a kékszőlő- fajtákból készített tételek – kimondottan igénylik a fahordós érlelést. Ezek a pálinkák általában lassabban is nyílnak ki a pohárban, érdemes pár perces levegőztetéssel „kinyitni” az aromákat.

FŐBB FAJTÁK

Magyarországon termett valamennyi szőlőfajta törkölye.

Legelterjedtebben az alábbi szőlőket használják: fehérszőlő fajtákból: furmint, zenit, zöld velteliní, vagy kékszőlőfajtákból: kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, illatos fajtákból: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, hárslevelű, chardonnay.

Különlegességnek számít a Tokaji aszúból készített aszútörköly pálinka.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Magyarország földrajzi adottságai igen alkalmassá teszik a gyümölcstermesztésre a magyar gyümölcsök ízét, zamatát pedig megkülönböztethetően magas minőséggel látja el. A Kárpát-medence különleges földrajzi adottságait már Plinius is elismerte, a Historia Naturalis-ban vidékünket „Gyümölcstermő Pannóniának” nevezte azt.

Magyarország közigazgatási területe.

TERMÉKLEÍRÁS

A Törkölypálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

Törkölypálinka