Tuzséri alma

ISMERTETŐ

A „Tuzséri alma” a gazdag fajtaválasztékból adódóan igen változatos zamat- és íz világgal rendelkezik, viszont valamennyi almafajta közös jellemzője az intenzív aroma, az édes-savas ízvilág és az átlagosnál hosszabb tárolhatóság, az alapkarakter, zamat- és ízvilág hosszú megmaradása.

Az édes almatípusok, mint a Gala, Jonagold, Mutsu és Starking közös jellemzője az intenzív piros, csillogó héj, a ropogós, lédús állag, a fehér gyümölcshús és a közepesen intenzív almaillat. A kissé savanykás almatípusok, mint a Jonathan, Idared és Granny Smith esetében jellemző az intenzívebb illataroma, a remek tárolhatóság, a kimondottan roppanós, lédús állag, az édes-savas aroma egyedi megjelenése.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A „Tuzséri alma” termesztési területe a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Rétköz tájegységében található Tuzsér község közigazgatási határain belül történik. A gyümölcs minősége alapvetően a természeti környezetnek, kedvező fekvésének köszönhető. Tuzsér, a Tisza folyó mellett helyezkedik el. A folyó közelsége miatt, s annak áradásainak köszönhetően kialakult humuszos öntéstalaja, továbbá a folyótól távolabb eső területek rozsdabarna erdőtalaja kiváló alapot teremt az almatermesztéshez. A folyó közellétének köszönhető annak a mikroklímának kialakulása, amelynek eredménye az itt termett almák egyedi, sajátos minősége.

A „Tuzséri alma” termesztése és kereskedelmi forgalomba hozásának előkészítése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Rétköz tájegységében található Tuzsér község közigazgatási határain belül történik.

FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁK

Gala, Jonagold, Mutsu, Starking, Idared, Jonathan, Granny smith

TERMÉKLEÍRÁS

A Tuzséri alma eredetmegjelölés termékleírása itt található.

Tuzséri alma