Újfehértói meggy

ISMERTETŐ

Az Újfehértói meggyet keserűmentesség, bordópiros vagy sötétpiros héjszín, festőlevűség (kivéve Debreceni bőtermő), valamint kellemesen édes-savas (Újfehértói fürtős, Debreceni bőtermő és Petri fajták gyümölcsei) illetve kissé savas (Kántorjánosi 3 és Éva fajták gyümölcsei) ízhatás jellemzi. Ezeket a jellegzetes tulajdonságokat a földrajzi terület éghajlati- és talajviszonyai, továbbá az Újfehértóhoz köthető emberi tudás (fajtaszelekció és speciális termesztési kultúra) eredményezik.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Az “Újfehértói meggy” termesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírségi tájegység középső részén, a Tiszántúl ártéri síkjából 20-50 m magas domborzati szigetként kiemelkedő területen történik. A földrajzi terület kiválóan alkalmas a környezetkímélő integrált és ökológiai meggytermesztésre. A relatív magas napfénytartalom (napsütéses órák száma 950-1030 óra között) kedvez az Újfehértói meggy gyümölcsre jellemző bordópiros vagy sötétpiros szín kialakulásának. A nappalok és éjszakák közötti nagy hőingadozás valamint a gyümölcs cukortartalma között lineáris regressziós kapcsolat áll fenn. Ezért a földrajzi területen a vegetációs időszakban jellemzően nagy nappali és éjszakai hőmérséklet különbség miatt magas az Újfehértói meggy cukortartalma (legalább 14 Brix-fok), ami kellemesen édes-savas vagy kissé savas ízhatást eredményez.

Települések: Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló, Nyíregyháza-Bálintbokor, Nyíregyháza-Butyka, Nyíregyháza-Császárszállás, Nyíregyháza-Lászlótanya, Nyíregyháza-Újsortanya, Újfehértó

FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁK

Újfehértói fürtös, Debreceni Bőtermő, Kántorjánosi 3, Petri, Éva

TERMÉKLEÍRÁS

Az Újfehértói meggy földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

 

 

Újfehértói meggy