Újfehértói meggy*

ISMERTETŐ

Az Újfehértói meggy elsősorban keserűmentessége, valamint kiváló íze és zamata miatt megbecsült és keresett termék hazánkban és külföldön egyaránt. Az „Újfehértói meggy” friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. A gyümölcsöt mindig olyan érettségi állapotban kell leszedni, ami a legjobban megfelel a felhasználás céljának. A gyümölcs kellő mértékben legyen fejlett, megfelelően érett, bírja ki a szállítást, az árukezelést. Ez az előírás elsősorban a friss állapotban forgalomba kerülő gyümölcsre vonatkozik. A friss fogyasztásra szánt gyümölcs szüretelése 80-90 %-os érettségi állapotban történik. A feldolgozásra szánt gyümölcs szüretelése teljes érettségben történik.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A meggy termesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírségi tájegység középső részén, a Tiszántúl ártéri síkjából 20-50 m magas domborzati szigetként kiemelkedő területen történik. Az „Újfehértói meggy” országos és nemzetközi hírnevét a térség kedvező éghajlati adottságai, termesztési hagyományai, valamint a termesztéstechnológia szigorú betartása biztosítja. A földrajzi terület kiválóan alkalmas a környezetkímélő integrált és ökológiai meggytermesztésre.

Települések: Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló, Nyíregyháza-Bálintbokor, Nyíregyháza-Butyka, Nyíregyháza-Császárszállás, Nyíregyháza-Lászlótanya, Nyíregyháza-Újsortanya, Újfehértó

FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁK

Újfehértói fürtös, Debreceni Bőtermő, Kántorjánosi 3, Petri, Éva

TERMÉKLEÍRÁS

Az Újfehértói meggy földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

*átmeneti nemzeti oltalom

 

 

 

 

 

 

Újfehértói meggy*