Vasi vadkörte pálinka*

A vadkörte a rózsafélék családjába tartozik és a Kárpát-medencében őshonos, kövecses húsú és igen fanyar ízű gyümölcs, elsősorban természetes erdők területén található. Gyakran még az érett gyümölcs is kőkemény, ezért is alkalmas feldolgozásra, pálinkának. A vadkörte- vagy népies nevén vackor – Vas és Zala megyében is őshonos körte faj, az ismert hazai vadkörte fajok és alfajok: Magyar vadkörte (Pyrus magyarica Terpó), gyapjas vadkörte (Pyrus nivalis Jacq. ssp. orientalis Terpó) nálunk a leggyakoribb a közönséges vadkörte Pyruspyraster ssp.pyraster.
Pálinkája ízvilágában édeskés, vad és fűszeres karakterek keverednek, kellemes fanyarsággal a háttérben, mely különbözővé teszi más körtepálinkáktól.

Felhasználható alapanyag, körte fajták:

75%-ban vadkörte, 25%-ban őshonos és államilag elismert körte fajták (Bosc kobak, Conference, Clapp kedveltje, Hardenpont téli vajkörte, Tüskés körte, Sózó körte).

Földrajzi terület:

A „Vasi vadkörte pálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül Vas és Zala megye közigazgatási területén termesztett vagy termett körtéből készített terméken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is Vas megye közigazgatási területén végezték.

Vasi vadkörte pálinka*