Zala

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

Nehezen körülhatárolható borstílussal rendelkezik, a legtöbb esetben az adott fajta vagy fajták dominálják az illat- és ízképet. Határozott savak, némi hűvösség és közepes test, szikár struktúra dominál a fehérborokban. A rozé- és vörösborokban gyakran a könnyedség és a gyümölcsösség játéka a meghatározó.

TERMŐHELY

A borvidék a Balatontól nyugatról, Zala megyében található.

A Zalai borvidék Zala megyében, a Balatontól nyugatra helyezkedik el. Zala megye a szőlőtermeléshez ideális klimatikus viszonyokkal rendelkezik. A nagyobb hőmérsékleti ingadozásokat jelentősen tompítják a Zala menti ártéri területek. A Kis-Balaton visszaállításával a közeli dombokon a kiváló minőségű bor termelésének feltételei tovább javultak. A borvidéken a dombok É-D-i irányban húzódnak, amelyeket NY-K-i irányú völgyek szabdalnak. Már a középkorban is virágzó szőlő-borkultúrája volt Zalának. Ezt bizonyítja egy 868-ból fennmaradt oklevél is, amely Zala menti szőlőművelésről tesz említést. Később egy IV. László által 1288-ban kiadott esztergomi vámtarifában zalai borok is szerepelnek.

 Bak, Becsehely, Csörnyeföld, Dobri, Eszteregnye, Homokkomárom, Kerkateskánd, Lenti, Letenye, Magyarszerdahely, Murarátka, Muraszemenye, Nagykanizsa, Rigyác, Söjtör, Szécsisziget, Tormafölde, Valkonya, Zajk, Bérbaltavár, Csáford, Dióskál, Egeraracsa, Galambok, Garabonc, Miháld, Nagyrada, Orosztony, Pakod, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalabér, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentgrót

TALAJ

Jellemző talaja a barna erdőtalaj, az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, a rendzina, a köves és földes kopárok, helyenként homokos-agyagos üledékek lösztakaróval. A téli és a tavaszi csapadékot jól megőrző agyagbemosódásos barna erőtalajok állandó vízellátást biztosítanak a szőlő növekedésének.

KLÍMA

A kontinentális klíma szubmediterrán jellegét két meteorológiai hatás alakítja egyedivé. Az Alpok felől érkező óceáni légáramlatok hűvös, nedves levegőt, az Adria felől érkező mediterrán légáramlatok száraz, meleg levegőt szállítanak a Zalai Borvidékre. A nyár nedvesebb és kevésbé forró, mint a Földközi-tenger mellékén, ugyanakkor az ősz napos és szárazabb, mint a kontinentális klímájú vidékeken.

Csapadék mennyisége átlagosan: 675 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olasz rizling, cabernet sauvignon, chardonnay, rajnai rizling, rizling szilváni, zöld veltelini, vegyes ültetvények (?)

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 493 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Zala eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Zala