Zemplén

Engedélyezett fajták

chardonnay, cserszegi fűszeres, furmint, gohér, hárslevelű, kabar, kövérszőlő, olasz rizling, ottonel muskotály, sauvignon blanc, sárga muskotály, szürkebarát, tramini, zengő, zenit, zéta

 

Bortípus

fehérbor és jégbor készíthető

 

Termőterület

Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu

A termőhely Magyarország északi részén, a 21°10’ és 21°40’ szélességi fokok és a 48°7’ és 48°30’ hosszúsági fokok között helyezkedik el. A termőhely éves hőmérsékleti átlaga 10,8° C, az éves csapadék mennyisége 525 mm. A napfényes órák száma viszonylag magas, 2 009 óra évente, ebből 1 400 – 1 500 a tenyészidőszakra eső napfényes órák száma. Az aktív hő összeg 1 600-1 800° C. Az átlagos évi legmagasabb hőmérséklet 33° C, az átlagos évi legalacsonyabb hőmérséklet pedig -19° C. A termőhelyen uralkodó szélirány északkeleti.

 

A Zempléni földrajzi jelzés termékleírását itt olvashatja.

 

Zemplén